0,5l stambiai sutarkuotų burokėlių,
0,5 stiklinės spirgučių,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 svogūnai,
pipirų, druskos,
1 šaukštelis citrinos rūgšties,
1-2 šaukšteliai kvietinių miltų.

Svogūnus nulupti, supjaustyti žiedais ir pakepinti aliejuje. Pakepintus svogūnus pilti į dubenį, sudėti burokėlius, užbarstyti citrinos rūgšties, pipirų, druskos. Viską išmaišyti dėti į salotinę ir viršų pabarstyti spirgučiu. Prie burokėlių salotų su spirgučiu duodama su lupenomis virtų bulvių. Vietoj spirgučio galima užberti spirgynės.
Spirgutis daromas iš kanapių sėklų.
Švarios, išvalytos sėklos pilamos į keptuvę ir paspirginamos. Paskui sugrūdamos arba sumalamos mėsmale du kartus per smulkų sietelį. Sumaltos, atgal dedamos į keptuvę, sudedami supjaustyti arba sumalti svogūnai, pagal skonį įberiama druskos, pipirų, miltų ir maišant apkepinama. Spirgutis šaldytuve gali būti laikomas apie 8-9 dienas. Skonis nepakinta. Spirgučiu skaninami patiekalai, barstoma ant kai kurių sumuštinių, su juo sukamas kastinis.
Spirgynė daroma iš linų sėmenų. Sėmenys gerai išvalomi (išpučiami). Paspirginami – pakepinami keptuvėje, kad gerai apgrustų, tik neapdektų. kepinti reikia ant lengvos ugnies sausoje keptuvėje.
Paskui grūdami grūstuve arba malami mėsmale 2-3 katrus per labai smulkų sietelį. Sumalti vėl kepinti keptuvėje kartu su smulkiai tarkuotu svogūnu, pipirais, druska, 1-2 šaukšteliais miltų. Spirgynė yra švelnesnio skonio negu spirgutis. Valgoma taip pat kaip spirgutis. Vietoj svogūnų galima dėti česnako.

Twitter