Jums reikės:
100g džiovintų grybų,
šiek tiek alyvuogių aliejaus,
6 mažų smulkiai supjaustytų svogūnėlių,
2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako,
125g tarkuotų džiūvesėlių,
200g išvirtų ir smulkiai supjaustytų kaštonų,
saujos susmulkintų petražolių,
šiek tiek suplakto kiaušinio.
3,5kg kalakuto su kogalviais,
2 perpus perpjautų citrinų,
250g nemažais gabaliukais supjaustyto sviesto.
Padažui reikės:
kalakuto kogalvių,
400ml vandens ar karšto sultinio,
1 svogūno, supjaustyto į 4 dalis,
1 lauro lapelio,
kepant likusių sulčių,
3 šaukštų miltų,
300ml baltojo vyno.

Įkaitinkite orkaitę iki 90 laipsnių. Grybus užpilkite karštu vandeniu ir pavirkite ant mažos ugnies 30min. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnus, kepkite, kol suminkštės, tada sudėkite česnakus ir pakepinkite dar 5 min. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Nusunkite grybus ir stambiai supjaustykite. Didelaime dubenyje sumaišykite grybus, džiūvesėlius, kaštonus ir petražoles. Sudėkite svogūnus, įmaišykite kiaušinį ir pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Iš kalakuto išimkite kogalvius ir atidėkite padažui. Į kalakutą sudėkite citrinas, o pro kaklo kiaurymę prikimškite anksčiau padaryto įdaro. Kojas suriškite ir dėkite kalakutą į kepimo skardą. Apdėkite jį sviesto gabaliukais ir gausiai pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Šiek tiek pridenkite aliuminio folija ir įkiškite į orkaitę. Kepdama reguliariai laistykite atsiradusiomis sultimis. Likus 45 min.iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją. Kad įsitikintumėte, ar kalakutas iškepęs, į storiausią vietą įsmeikite medinį pagaliuką. Jeigu išbėga skaidrios sultys, vadinasi, kalakutas iškepęs, jeigu jos dar rausvos, kepkite toliau. Kai iškeps, išimkite iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite pastovėti 15 min. Neišpilkite sulčių, kad galėtumėte pasigaminti padažą. Į nedidelį puodą sudėkite kogalvius, supilkite karštą vandenį ir įdėkite lauro lapelį. Pavirkite 30min. Supilkite į atskirą indą ir palikite, kol kalakutas iškeps. Išimkite kalakutą iš skardos, nuo sulčių nugriebkite riebalus ir pastatykite skardą ant viryklės. Suberkite į ją miltus ir gerai sumaišykite. Supilkite vyną ir leiskite 2 min. pavirti, tada supilkite sultinį ir 10 min. virkite ant didelės ugnies. Perkoškite padažą ir pagardinkite pagal skonį. Jeigu padažas per tirštas, įpilkite karšto vandens.

Twitter