Tešlai:
5 kiaušinių tryniai
5 šaukštai šilto vandens
175 g cukraus
5 kiaušinių baltymai
žiupsnelis druskos
150 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
100 g maltų graikinių riešutų
sviesto ar margarino formai ištepti
miltai pabarstymui
įdarui ir papuošimui:
175 g cukraus
17 graikinių riešutų puselių
150 – 200 g smulkiai sukapotų graikinių riešutu
1 l riebios grietinėlės
1-2 šaukštai cukraus pudros
1 pakelis vanilinio cukraus
2-4 šaukštai riešutų likerio ar konjako

Tešlai iki baltų putų ištrinti trynius, vandenį ir cukrų. Baltymus ir druską plakti, kol pavirs standžiomis baltomis putomis. Baltymu putas sudėti ant tryniu kremo ir viską gerai, bet atsargiai išmaišyti su miltais, prieš tai juos sumaišius su kepimo milteliais ir riešutais. Kepimo formą ištepti riebalais, pabarstyti miltais, pridėti tešlos ir kepti 35 – 40 min 180 laipsnių celsijaus temperatūros orkaitėje. Kai iškeps paplotį išimti ir atvėsinti, tada formą ištepti sviestu, iškloti folija, suberti cukrų ir nuolat maišant, kaitinti kol šviesiai pageltonuos, jame apvolioti graikinius riešutus (puseles) ir atvėsinti ant groteliu. Maltus riešutus sumaišyti su karamele ir masę tuoj pat užtepti ant folijos. Atšaldyti, tada sutrupinti ir kočėlu susmulkinti.
Grietinėlę kartu su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi plakti, kol pasidarys labai tirštos putos, maždaug ketvirtadalį grietinėleė palikti. Apie tris ketvirčius cukrumi apibarstytų riešutų sumaišyti su likusia grietinėle. Paplotį du kartus perpjauti horizontaliai ir gautus lakštus įmirkyti alkoholiu. Aptepti grietinėle, iš jų padaryti tortą, kurį aplinkui aptepti likusą grietinėle. Šonus papuošti cukruotais riešutais, o viršų puošti graikinių riešutų puselėmis.

Twitter