Jums reikės:
5kg kumpio be kaulo,
250g druskos,
10g salietros,
1 šaukšto cukraus,
25 žirnelių juodųjų pipirų,
5g raudonėlio,
10 kadagio uogų,
5 gvazdikėlių,
5 skiltelių česnako,
20 žirnelių saldžiųjų pipirų,
5 lauro lapelių,
prieskoninių daržovių.

Pirmiausia sūdome..
Pipirus, raudonėlį, kadagio uogas, gvazdikėlius ir česnaką sutrinkite grūstuve, sumaišykite su keptuvėje pakepinta karšta druska ir su cukrumi sutrinta salietra. Šiuo mišiniu įtrinkite mėsą. Dėkite ją į sunkų puodą, prispauskite lentele ir padėkite šaltai. Po 3-4 val. patikrinkite, ar atsirado sulčių. Jeigu jų yra mažai, užpilkite 1l šalto vandens. Mėsą palikite marinate 2-3 savaites. Apverskite kas 2 dienas.
Dabar verdame..
Mėsą išimkite iš marinato ir nuplaukite. Įdėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, kad visą apsemtų. Įdėkite supjaustytas prieskonines daržoves, saldžiuosius pipirus ir lauro lapelius. Virkite ant labai mažos ugnies 2-3 val., vandenį papildykite , kad mėsa visą laiką būtų apsemta. Papildomai nesūdykite. Kumpis yra gatavas, kai į jį lengvai sminga šakutė. Palikite sultinyje, kol atauš.
..arba kepame
Išimkite mėsą iš marinato. Mirkykite pusę dienos, kelis kartus pakeisdama vandenį. Patepkite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol įsmeigus į mėsą šakutę bėgs skaidrios sultys.

Twitter