Desertai be miltų, kiaušinių ir cukraus: kuo pakeisti šiuos ingredientus?

Desertai be miltų, kiaušinių ir cukraus: kuo pakeisti šiuos ingredientus?

Vis dažniau veganiški kepiniai atsiduria ir visavalgių virtuvėse. Nors pirmą kartą išgirdus, kad pyragus galima iškepti be miltų ar kiaušinių, galima ir sudvejoti, tačiau užtenka apsilankyti veganiško maisto kavinėje, kad suprastum – toks maistas maloniai stebina. Veganiškos mitybos populiarumas persikelia ir į parduotuvių lentynas, kuriose galima rasti alternatyvių produktų, skirtų miltams ir kiaušiniams pakeisti. „Maximos“ maisto ekspertai pasakoja, kokių klaidų vengti gaminant veganiškus desertus.

Veganai nevartoja gyvūninės kilmės produktų, todėl veganiški desertai apsieina be kiaušinių, medaus, pieno, sviesto. Net ir rinkdamiesi dažniausiai būtiną kepinių komponentą – miltus, veganai teikia pirmenybę alternatyvoms. Štai kodėl kepiniuose dažniausiai naudojami viso grūdo arba dar įdomesni kokosų, migdolų, avinžirnių, morkų, kukurūzų, kanapių sėklų miltai.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pasakoja, kad prekybos vietose rikiuojasi gana platus miltų asortimentas, kurį diktuoja išaugęs susidomėjimas.

„Jei anksčiau tokie miltai sudomindavo išskirtinai veganišką mitybą pasirinkusius pirkėjus, paskutiniu metu jų populiarumas auga ir tarp įdomesnių receptų ieškančių kulinarijos mėgėjų. Tad šiuo metu pirkėjams siūlome platų alternatyvių produktų pasirinkimą – nuo veganiško sviesto, pieno iki įvairių miltų. Prekyboje turime 20 skirtingų miltų alternatyvų. Daugiausiai pirkėjų simpatijų sulaukia migdolų, viso grūdų avižiniai ir kukurūzų miltai“, – sako E. Dapkienė.

Kuo pakeisti likusius ingredientus?

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog desertams veganai gana išradingai apgalvoja įprastų produktų pakaitalus, sukurdami sveikesnę įprastų skanėstų versiją.

„Veganų mityba yra kruopščiai apgalvota ir pilna taisyklių, tačiau „perkandus“ pagrindinius principus, nesunku sugalvoti kūrybiškų, sveikų pakaitalų. Pavyzdžiui, namuose gaminant įvairius kepinius galima išsiversti ir be kiaušinių, vietoje jų vartojant smulkintas linų ar ispaninio šalavijo („čijos“) sėklas. Kaip gyvulinės kilmės produkto veganai vengia ir medaus bei cukraus. Rafinuotas cukrus dažnai filtruojamas aktyvizuotoje anglyje, kuri gali būti gyvūninės kilmės. Šiuos saldiklius puikiai atstoja agavų, klevų ar ryžių sirupai. Neatsiejama veganiškų desertų dalis ir grūdai, riešutai, kruopos bei sėklos. Jos suteikia gausybę baltymų ir praturtina organizmą kitomis sveikatai palankiomis medžiagomis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Maisto ekspertė rekomenduoja išmėginti puikiai pažįstamus desertus, kurie gaminami pagal veganišką receptą ne tik nenusileidžia klasikiniam skoniui, bet ir pranoksta jį maistinėmis savybėmis. Angliškame „Brownie“ ji siūlo pagrindą keisti pupelėmis, grūdų sausainiuose panaudoti lęšius, o vietoj torto rinktis „Matcha“ sūrio pyragą.

Veganiškas „Brownie“

Reikės: 400 g virtų raudonųjų pupelių, 300 g datulių, , 100 g juodojo šokolado, 75 ml kokosų aliejaus, 55 g kakavos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 4 šaukštų linų sėmenų.

Gaminame: linų sėmenis užpilkite 9 šaukštais vandens, gerai išmaišykite ir palikite kuriam laikui brinkti. Toliau sutrinkite elektriniu trintuvu ar kombainu pupeles ir nukaulintas datules, kol šios taps vientisos masės, įmaišykite mirkytus sėmenis, prieš tai nupylę nesusigėrusio vandens perteklių, supilkite aliejų, suberkite kakavą, kepimo miltelius ir trinkite, kol masė vėl taps vienalytė. Į ją sutarkuokite juodąjį šokoladą ir darsyk pertrinkite trintuvu, kol šokoladas tolygiai pasiskirstys tešloje. „Brownie“ masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą nedidelę kepimo skardą ir kepkite apie valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Praėjus maždaug 30 min. nuo kepimo pradžios, uždenkite pyrago viršų kepimo popieriumi ar folija, kad neapsviltų. Netrukus galite ragauti, skanaus!

Žalias sūrio pyragas „Matcha“

Reikės: 8 datulių, 1 stiklinės migdolų miltų, 1/5 stiklinė kokosų miltų, 1/4 šaukštelio druskos, 2-3 šaukštų skysto kokosų aliejaus, 1 stiklinė anakardžių riešutų, 200 g kokosų sviesto (kokosų minkštimo kremas), 1 stiklinės vandens arba kokosų pieno, 1/2 žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštų kulinarinės matchos, 2 šaukštų agavų arba klevų sirupo.

Gaminame: anakardžių riešutus užpilkite karštu vandeniu ir palikite mažiausiai 1 val. Datules nukaulinkite, susmulkinkite maisto trintuvu. Inde sumaišykite datules, migdolų ir kokosų miltus, druską ir kokosų aliejų. Masė turi lipti tarp pirštų. Jei per sausa, įdėkite daugiau kokosų aliejaus. Gautą tešlą dėkite į torto formą, rankomis suformuokite pagrindą ir įdėkite į šaldiklį kol bus ruošiamas kremas. Tuomet į sandarų maisto trintuvą sudėkite kokosų sviestą, vandenį arba kokosų pieną, agavų sirupą, žaliosios citrinos sultis ir viską gerai suplakite. Pusę kremo užpilkite ant sustingusio torto pagrindo, o į likusį kremą įmaišykite kulinarinės matcha miltelių ir užpilkite ant torto. Pyragą uždenkite ir nakčiai palikite šaldytuve, kad sustingtų kremas. Mėgaukitės jau kitą dieną, skanaus!

Lęšių sausainiai

Reikės: 2 puodelių virtų rudųjų lęšių, saujelės džiovintų abrikosų, 8 šaukštelių kokosų drožlių miltų (permaltų kavamale), 3 šaukštų riešutų sviesto, pusės šaukštelio cinamono, 1/4 šaukštelio malto muskato, 1/4 puodelio baltojo sezamo ir 1/4 puodelio juodojo sezamo sėklų, 1 šaukštas agavų sirupo.

Gaminame: pusę virtų lęšių sutrinkite maisto trintuvu, sumaišykite su likusiais lęšiais, smulkintais džiovintais abrikosais ir likusiais ingredientais. Šaukšteliu kabinkite tešlą ir rankomis suformuokite plokščius, nedidelius apvalius sausainėlius. Dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą. Kepkite iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol sausainukai paruduos, maždaug 15-20 min. Paskui išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, kol sausainukai sutvirtės. Skanaukite!