Žuvies patiekalai arba kaip skaniai paruošti žuvį?


Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Maistas yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, todėl pusryčių, pietų ar vakarienės negalėtume įsivaizduoti be įvairių maisto produktų. Vaisiai, daržovės ar mėsos gaminiai yra neišvengiami ingredientai, tačiau savo receptų gausą galime paįvairinti ir kitu maistingu maistu. Tai žuvies patiekalai.

Žuvis yra gausus baltymų šaltinis, kuris lengvai pasisavinamas žmogaus organizme. Jų žuvies kūne gali būti net iki 25 proc. Mineralinių medžiagų ir vitaminų čia taip pat nestinga, jų gausa lenkia net ir mėsą. Beveik visos gamtoje esančios žuvys turi gausius riebalų sluoksnius, kurių sudėtyje yra itin vertingų riebalų rūgščių, o taip pat ir vitaminų A, D, C, PP, E, B.

Taigi, žuvies patiekalai yra daug svarbesni negu yra manoma. Jie organizmui suteikia didelį maistingų dalelių antplūdį ir padeda joms geriau įsisavinti. Šis patiekalas turėtų būti įtraukti į kiekvienos šeimos receptų sąrašą.

Žuvies gaminimas, kaip ir bet kuris kitas patiekalas, turi savo taisykles, todėl jų nepaisymas nesuteiks malonių rezultatų. Norint paruošti skanią žuvį, reikia vadovautis keliomis jos dorojimo ir gaminimo taisyklėmis. Žuvies patiekalai bus skanūs, sultingi ir maloniai gardūs.

Kaip doroti žuvį:

  • Kiekvieną žuvį reikia nuskusti ar kitaip pašalinti žvynus ir nugaros pelekus. Tai padaryti bus daug lengviau, jei 30 sekundžių ją panardinsite į verdantį vandenį. Jeigu žuvis neturi žvynų, reikia pašalinti gleivių sluoksnį.
  • Toliau žuvis skrodžiama, išimami jos vidiniai organai tada viskas išplaunama ir, jeigu reikia, supjaustoma.
  • Žuvies patiekalai paprastai gaminami atsižvelgiant į turimos žuvies kiekį, todėl reikėtų atminti, jog dorojant ją susidaro nemažai atliekų. Tai gali siekti ir apie 50% atliekų.

Kaip gaminti žuvį:

  • Kepti rekomenduojama sultingą žuvį. Tai gali būti menkė, riebi silkė ar ungurys.
  • Virti patariamą kiek standesnę žuvies mėsą, pavyzdžiui šamo. Ji bus kiek kietesnė ir sausesnė, tačiau tai galima kompensuoti įvairiais padažais.
  • Žuvies patiekalai paprastai būna gardinami dviem, trim prieskonių rūšimis – tai sustiprina gardų žuvies skonį ir pašalina nemalonius jos kvapus.